SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Färgelanda Idrottsförening
Välkommen till vår hemsida!
Högtidstalet i Stigens Herrgård 6 Juni 2018
2018-06-08 07:12

Färgelanda IF fick i år äran att hålla högtidstalet på Nationaldagsfirandet i Stigens Herrgård den 6 Juni. Här kommer det vackra talet i sin helhet, stort tack till tjejerna som genomförde detta på ett alldeles utmärkt sätt.

 

Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, det är ljus över stränder och näs.

Och omkring mig står den härliga skogen grön, bakom ängarnas gungande gräs.

Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord, står min hembygd och hälsar mig glad.

Detta var dikten “Strövtåg i hembygd” av Gustav Fröding. En passande inledning på dagens högtidstal som kommer handla om vår vackra hembygd och allt fantastiskt som vi kan skapa med gemensamma krafter.

 

Vi heter Monica Uthberg, Sofia Pettersson och Kristina Oskarsson. Vi är alla bosatta och uppväxta i Färgelanda och engagerar oss ideellt i Färgelanda IF.

 

Vi lever i en tid när man ständigt omges av negativa löpsedlar om hur besvärligt det är att bo på landsbygden.

Det finns inga jobb, ungdomar flyttar härifrån, det är hög arbetslöshet, skolor läggs ner och det finns ingen framåtanda. Då slås vi av tanken att det där kan inte stämma?? Färgelanda är en liten kommun, plats 259 av 290, men geografiskt kan man inte ha en bättre placering.
Vi har en närhet till salta bad och ljumma insjöar.

Vi har nära till hala klippor och lummig granskog.

Nära till livlig storstad och fridfull bykänsla.
Kan man egentligen ha det bättre?

 

Vi tre växte upp under 80- och 90-talet i Färgelanda kommun. Då präglades kommunen av skolor som lades ner. Idrottsföreningar hade för få aktiva för att kunna bedriva verksamhet. I centrum låg det nedlagda sågverket som ett skelett från forna tider. Även vi gjorde som många andra ungdomar och lämnade vår uppväxtort. Vad fanns det egentligen för framtid för oss i Färgelanda? Åren gick och efter att ha utbildat oss så bestämde vi oss, en efter en att ändå flytta tillbaka. När vi efter en kort tid fick frågan om att sitta med i Färgelanda IF:s styrelse tänkte vi nog som många gör. Det tar alldeles för mycket tid? Vi kan väl inget om styrelsearbete? Men vårt beslut om att tacka ja har vi aldrig ångrat. Och beslutet att flytta hem till underbara Färgelanda har vi heller aldrig ångrat. Vi upplever att Färgelanda blomstrar och är under ständig utveckling och föreningslivet är mer livfyllt än någonsin. Och kan tilläggas att antalet skrattanfall på våra styrelsemöten under de 8 år vi varit engagerade har blivit så många att vi slutat räkna för länge sen.

 

Så hur är det då att engagera sig ideellt? Det kan innebära sena kvällar, flera styrelsemöten eller andra möten också för den delen, många svåra och tuffa beslut, olika förväntningar på vad föreningen vill uppnå och vad som ingår i mitt åtagande.

Men det innebär också att man träffar nya vänner, knyter nya kontakter, skrattar, skapar sysselsättning för både sig själv och andra. Och den viktigaste syftet med engagemanget är att det skapar meningsfulla med aktiviteter för våra barn och ungdomar i kommunen

 

Den ”svenska modellen” med föreningar som bygger på ideellt arbete för att fungera är unik. Den idrottsliga verksamhet som finns idag skulle inte existera utan ideella insatser och Sverige skulle inte vara den idrottsnation som landet är utan dess ideella ledare. Man bidrar med det man själv har möjlighet till, allas insatser är lika mycket värda oavsett hur mycket eller lite man gör. Det viktiga är att man gör något. Det är heller ingen tävling om vem som gör mest. Alla känner till uttrycket “Ju fler kockar desto sämre soppa”. Här skulle vi vilja säga att föreningslivet är undantaget som bekräftar regeln. Ju fler kockar desto bättre soppa. Du engagerar dig inte för ett ekonomiskt vinstsyfte utan för ett mänskligt vinstsyfte.

 

Genom att engagera sig ideellt så lär man känna människor med olika bakgrund, olika kön och olika åldrar och livserfarenhet. Man lär sig att samarbeta, ta ansvar och kompromissa - en lärdom att ta med sig in i arbetslivet.

 

I föreningslivet kan man ena dan fatta ett beslut och genomföra det dan efter.

Det har gjorts undersökningar om varför aktiva inte fortsätter som ledare efter sin aktiva tid. Ett svar som ligger högt upp på listan bland dem är att man ”inte har blivit tillfrågad”. Men man måste inte bli tillfrågad man kan faktiskt anmäla sig själv att delta i föreningsarbetet. Det går alldeles utmärkt det finns uppdrag för alla. Föreningslivet är en del i landsbygdsutvecklingen. Svensk Fotboll har i flera år varit aktiva i landsbygdsutvecklingen och genomför egna projekt som ska främja utbudet i samhället.

 

Något som vi verkligen tycker utvecklar vår landsbygd är Färgelanda CUP som anordnas helgen v 32 varje år. Cupen skapar aktivitet och gemenskap. Under cupen engageras ca 250 ideella krafter, detta visar tydligt att Färgelandas invånare verkligen ställer upp när det gäller. Dessutom skapar cupen arbetstillfällen och drar besökare till kommunen. Sedan cupen startades för 28 år sedan har den lockat flera tusen personer extra till Färgelanda varje år. Cupen står också för samverkan och samarbete mellan föreningar och det lokala näringslivet samt ger trivsel i bygden. Det finns handlare i kommunen som säljer mer under Färgelanda cup än under julhandeln och det är ju otroligt kul. Färgelanda Cup är ett av många exempel i kommunen. Andra exempel på fantastiska engagemang är Genevilyran, Majalöpet, Valboslaget, folkracetävlingar och midsommarfirande på Ödeborgsvallen. Och sen den kanske senaste succén Gena Raceway.

 

Ett ypperligt exempel på vad man kan skapa genom ideellt arbete är bygget av Färgelanda Arena. Den hade aldrig funnits, om det inte lagts ned oerhört många timmar ideellt arbete. All planering, allt jobb med finansiering och all upphandling har gjorts helt ideellt. Hela byggherreansvaret har även det genomförts ideellt. Tack vare denna enorma insats kan nu kommunens alla fotbollsutövare spela fotboll året om på konstgräset, dessutom finns en ny en fantastisk friidrottsanläggning som är öppen för alla. Konstgräset har också gett en unik möjlighet till samarbete mellan föreningarna då den nu drivs under Valbo Sportunions vingar som består av Högsäters GF, Ellenö IK, HEF Valbo, Stigens IF och Färgelanda IF.

 

En idrottsförening är det perfekta stället för integration. Man förstår varandra utan att kunna språket. Reglerna är desamma överallt. Det är i särklass bästa sättet att nå ut då idrott och speciellt fotboll är något som alla kan förstå och därigenom får de lättare att integreras i samhället!

Vi i Färgelanda IF ville dra vårt strå till stacken. Så för några år sedan startade vi upp ett lag för nyanlända. Vi besökte Dagsholm som då fungerade som ett boende för nyanlända. Vi delade ut lappar och gav information. Responsen och värmen vi mottog var fantastisk och det gav både oss och de massor. Vi bjöd även in de som inte ville spela fotboll med särskilt fokus på kvinnor till Core träning med Annika Sandell. Döm om vår förvåning när vår förbeställda 50-passagerarsbuss inte räckte till !

 

Vi vill avslutningsvis tacka föreningslivet för allt som det gett.

Hade inte vi under vår uppväxt fått en så stark anknytning och fostran i det fantastiska föreningslivet hade vi troligen aldrig engagerat oss som vuxna.

 

Hade inte vi under vår uppväxt mött otroliga eldsjälar hade aldrig vi börjat brinna.

 

Hade inte vi engagerat oss så som vi gör idag, kanske inte våra barn gör det i framtiden.

 

Det här är vår kärlekshyllning till vår vackra hembygd och dess fantastiska ideella krafter.

 

Färgelanda IF

/Sofia Pettersson, Monica Uthberg och Kristina Oscarsson

 


Nyhetsarkiv
Vinterkicken 20232023-02-23 10:37
Vinterkicken 20232023-01-25 12:38
2021-01-18 12:34
"Målet är målet"2020-12-01 21:23
Info om Corona virus2020-03-13 08:06
Stöd Färgelanda IF2020-03-12 20:10
Årsmöte Färgelanda IF2020-02-11 11:35
Inbjudan Indoor Cup 20192018-11-14 09:30
Medlemsavgift 20182018-03-18 12:48
Vinterkicken 20182018-02-28 13:13
Årsmöte 20182018-02-01 08:20
2017-11-23 19:35
 
Våra sponsorer